Ismerje meg a csodálatos Omega-3 zsírsavakat!

584
HOZZÁSZÓLÁS:

omega3Omega-3 esszenciális zsírsavak néven ismerjük azokat a zsírokat, melyekre testünknek szüksége van különböző funkciókhoz, de amiket maga nem képes létrehozni. Az omega-3 zsírsavak megtalálhatók az olajos magvakban és olajokban; ha nem fogyasztunk rendszeresen ilyen ételeket, hasznos lehet egy étrend-kiegészítő szedése.
Az omega-3 esszenciális zsírsavak csökkentik a depresszió tüneteit, erősítik az antidepresszánsok hatását, csillapítják a szorongást. Hatásosak olyan vérhígító gyógyszerekkel, mint a varfarin. Biztosítják az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav képződését, melyekre az agysejteknek szükségük van a kielégítő működéshez.

A halolaj és a tőkehalmáj is kitűnő forrása az eikozapentaénsavnak és a dokozahexaénsavnak. A tőkehalmáj A- és D-vitamint is tartalmaz, ez utóbbiból sokan szenvednek hiányt (a D-vitamin fő forrása a napfény). Csakhogy azt is tanácsolják, ne fogyasszunk tőkehalmájat, ha multivitamint szedünk, mivel a májban többlet halmozódik fel; túl sok ezekből a vitaminokból káros is lehet. Ha pedig valaki vegetáriánus, fogyasszon repceolajat, illetve eikozapentaénsavat és dokozahexaénsavat növényi forrásokból.
Az omega-3 hozzáférhető olajként vagy kapszulában is.

Az omega-3 típusú zsírsavaknak két típusát különböztetjük meg: a hosszú szénláncúakat és a rövid szénláncúakat. A hosszú szénláncú zsírsavak közt szerepel az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav, melyek megtalálhatók az olajos halakban, vagyis a szardíniában, makrélában, heringben, lazacban és a friss (nem konzerv) tonhalban. Kutatások szerint az alacsony mennyiségű halfogyasztás összefüggésbe hozható az olyan depressziós megbetegedések növekvő számával, mint a szorongásos affektív zavar, a szülés utáni depresszió és a bipoláris depresszió.
A rövid szénláncú zsírsavak közé tartozik az alfalinolénsav, mely megtalálható a lenmagolajban, repceolajban, tökmagban, napraforgómagban, mandulában, dióban, gabonafélékben, vízitormában és a szójababban. Szervezetünk eikozapentaénsav és dokozahexaénsav zsírsavakat is kinyerhet belőlük – jóllehet kisebb mértékben.

Szív és érrendszeri betegségek megelőzése

Az omega-3 zsírsavak a szív és érrendszeri betegségek megelőzésétől a gyerekkori viselkedési zavarok enyhítéséig számos kedvező hatással bírnak. Az immunrendszerre is pozitívan hatnak, ezért a magas omega-3 zsírsavtartalmú hideg vízi tengeri halak, így a hering, makréla, lazac, szardínia, valamint a lenolaj és halolaj, továbbá a zöldtakarmánnyal etetett szarvasmarha teje kitűnő választás.

A szív és érrendszeri betegségek, beleértve az agyvérzést is, manapság egyre elterjedtebbek. Emellett az 1995-ben végzett kutatások kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akiknek elég magas a vérük Omega-3 savszintje, az agyvérzés kialakulásának kockázata 37%-kal csökken. Miért van ez így? Azért, mert az Omega- 3 megakadályozza a vér sejtjeinek összetapadását és az elzáródásokat, valamint az agyi erek szétpattanását előidéző veszélyes vércsomók képződését.
Az oly széleskörűen elterjedt szív isémia alapjában a koszorúserek beszűkülése. Általában ennek oka az ateroszklerózis. Ezért az Omega-3 és az Omega-6 ebben az esetben is nagyszerű megelőző eszköz, mely megelőzi a zsírplakkok képződését a véredények falain.

Az omega-3 zsírsavak központi szerepet játszanak a szív-érrendszer védelmében. Csillapítják a szabálytalan szívverést. Csökkentik a vérnyomást, és csökkentik a trigliceridszintet. A kutatók azt is kimutatták, hogy a halolajból származó omega-3 zsírsavak tárolódnak a szívizom sejtjeinek membránjában, és megelőzik a szabálytalan szívritmus kialakulását, ami hirtelen szívhalálhoz vezethet.
A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóirat közölt egy tanulmányt, amelyben kimutatták, hogy a halolaj csökkenti a trigliceridszintet. A kutatók szerint azoknál a résztvevőknél, akik halolajat fogyasztottak, lecsökkent a trigliceridszint, ami a szívbetegség előfordulási valószínűségének 25%-os csökkenéséhez vezetett.
Az omega-3 zsírsavak a szélütéstől is megvédnek, mivel megelőzik a tapadós véralvadékok képződését. A Harvard kutatói a közelmúltban kimutatták egy vizsgálatban, hogy minél több omega-3 zsírsavban gazdag zsírt fogyasztunk, annál kisebb a szélütés kockázata.

584
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Medgyesi Roland szerint:

    Rákolaj kapszulát szedek évek óta, háromszor jobb, mint bármelyik halolaj (többet is próbáltam), jobban felszívódik és nincs utóíze, amitől a halolajnál rosszul voltam.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]